maanantai 25. helmikuuta 2013

Puff pastry, cream, chocolate - Voitaikina, kerma, suklaa


Ever so simple dessert with cup a good coffee or tea. We had another cooking day with friends and I made this to end the meal. I had baked some bread so oven was hot already. 

Niin helppo jälkiruoka hyvän kahvin tai teen kera. Meillä oli kokkailupäivä viikonloppuna ystävien kera ja tein tämän päättämään aterian. Olin leiponut ja paistanut leipää, joten uuni oli valmiiksi kuuma.

You need 2 ready-rolled all-butter pastry sheets. Bake them in 225C for 10-15 minutes. Take them out and let them cool a bit so you can cut it carefully half sideways. Take tops off. Whisk 2 dl of cream, add couple of spoonfuls of icing sugar. Grate one line of chocolate block (I used Fazer Tumma). 

Tarvitset kaksi valmiiksi kaulittua voitaikinalevyä. Paista niitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä hetki, jotta saat leikattua ne kahtia sivusuuntaisesti. Ota kannet pois. Vatkaa 2 dl kuohukermaa, lisää pari lusikallista tomusokeria joukkoon. Raasta yksi rivi suklaata (käytin Fazerin Tummaa). 

Scoop half of whipped cream onto bottom layers of puff pastry and add half of grated chocolate. Put the lids back on. Melt on line of chocolate and pipe or trickle over pastries. Serve as a dessert with a good cup of coffee or tea.

Lusikoi puolet kermavaahdosta taikinapohjien päälle ja lisää puolet raastetusta suklaasta. Pane taikinakannet päälle. Sulata yksi rivi suklaata ja pursota tai valuta sulaa suklaata leivonnaisten päälle. Tarjoile hyvän kahvin tai teen kera jälkiruoaksi. 






2 kommenttia:

  1. This sounds incredible - you can't go wrong with three such delicious ingredients! Also, I'm so glad you enjoyed the raspberry bake - very interesting to see how it turned out without the marzipan.

    VastaaPoista
  2. Wow - proves that the simple things can often be the yummiest!

    VastaaPoista