tiistai 13. elokuuta 2013

Rhubarb, sparkling wine, cream - Raparperi, kuohuviini, kerma

Photo: Jonathan Harvey
I've cooked 90 recipes from the book now (if I've counted right) so it's time to celebrate. I'm half way through the book, there's altogether 178 recipes. Tricky dishes are left, one's with something I'm allergic to, one's it's hard to find ingredients here in Finland. There's still lots of easy dishes to cook. I started cooking this book less than a year ago without giving myself any dead-line. I've tried to cook with season. I'm doing my best to cook the book through. I've already place pre-order of Hugh's next book 'Fruit Everyday' and there's his other books among my huge selection of cookery book waiting to be cooked. Not all through though.

Olen nyt kokannut 90 kirjan reseptiä (jos olen laskenut oikein) ja nyt on aika juhlia. Olen kirjan puolivälissä, siinä on kaikenkaikkiaan 178 reseptiä. Hankalat ovat jäljellä, ne jossa on jotain jolle olen allerginen, ne joihin on vaikea löytää aineksia täältä Suomesta. Aloitin kokkaamaan tätä kirjaa alle vuosi sitten asettamatta itselleni mitään aikarajaa. Olen yrittänyt kokata sesongin mukaan. Teen parhaani kokatakseni kirjan läpi. Olen jo jättänyt ennakkotilauksen Hugh'n seuraavasta kirjasta 'Fruit Everyday' ja muutkin hänen kirjansa ovat mahdottoman keittokirjavalikoimani joukossa, odottamassa kokkaamista. No ei kuitenkaan läpikokaten.

In his book Hugh uses Champagne to this elegant pudding but as we hardly ever even just drink Champagne I used sparkling white wine in this. I must say sparkling pink wine is one I use next time if I make this again. I had lovely pink rhubarb juice but once wine was added it turned yellowish. 

Kirjassaan Hugh käyttää tähän tyylikkääseen jälkiruokaan shampanjaa, mutta koska emme juuri koskaan edes juo shampanjaa, käytin tähän valkoista kuohuviiniä. Täytyy kyllä sanoa, että jos tätä toisen kerran teen, ostan vaaleanpunaista kuohujuomaa seuraavalla kerralla. Raparperimehu oli kauniin vaaleanpunaista, mutta kuohuviinin lisäyksen yhteydessä se muuttui kellertäväksi.

You'll need 500 g trimmed rhubarb and 175 g sugar to start with. Cut rhubarb into 2 cm pieces and put them to saucepan with sugar. Bring to boil and simmer for 10 minutes. Leave to cool for a while and pour gently to sieve. Don't touch it, just let juice run through. This way you get clear juice. You can you pulp with yoghurt or muesli etc. You need 350 ml rhubarb juice. 

Tarvitset puoli kiloa puhdistettuja raparperin varsia. Pilko ne parisenttisiksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää sokeria 175 g. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Jätä hetkeksi jäähtymään ja kaada varovasti tiheän siivilän läpi. Älä koske raparperiin, jotta saat kirkasta mehua. Raparperisoseen voit käyttää jukurtin, myslin tms. kera. Tarvitset 3,5 dl raparperimehua.

Soak 8½ gelatin leaves in cold water for 10 minutes. Heat up some rhubarb juice and add gelatine to it. Stir well. Pour into a jug with rest of juice and let it cool. Now comes the tricky bit: open wine bottle and very slowly pour 500 ml into rhubarb juice. Tilt the jug while pouring. This maximise bubble in jelly. Stir carefully until rhubarb juice and wine are combined. Take off frothy head before pouring to glasses. Place glasses into fridge for few hours or next day. I managed to get some bubbles in jelly, there might be more of them if using Champagne.  

Liota 8½ liivatelehteä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna pieni määrä raparperimehua ja sekoita liivatteet siihen. Kaada liuos kannuun raparperimehun sekaan ja anna jäähtyä. Nyt on vuorossa se konstikas osuus: avaa viini/shampanjapullo ja kaada hyvin hitaasti 500 ml raparperijuoman sekaan. Kallista kannua kaataessasi. Tämä maksimoi kuplien määrän hyytelössä. Sekoita varovasti, jotta raparperimehu ja viini sekoittuvat. Ota vaahto päältä pois ja kaada laseihin. Pane lasit jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Onnistuin saamaan muutamia kuplia hyytelöön, shampanjalla niitä saattaisi tulla enemmän. 


Photo: Jonathan Harvey

Whip 100 ml double cream. Add spoonful or pipe cream on top of jelly and serve. Time for toast! 

Vatkaa 1 dl kuohukermaa. Lisää lusikallinen ja pursota kermaa hyytelön päälle ja tarjoile. On maljan aika! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti