sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Condensed milk, lemon, gingernuts - Maitotiiviste, sitruuna, inkiväärikeksit


I have been in bed with flu I got on our visit to London and that´s why I haven´t cooked a lot during the week. But today I had to make some pudding for us.

Olen ollut viikon petissä flunssan kera. Tauti iski Lontoon reissun tuliaisina. En ole paljon kokannut viikon aikana. Tänään oli tehtävä jotain hyväskää meille.

Hugh Fearnley-Whittingstall writes in his book that this is retro pudding. Well, not in Finland. First time I saw condensed milk was in Bognor Regis in 1978 when I was at Simpson´s as an au pair. There it was used quite often but not like this. I was taught to make pudding with condensed milk, jelly cubes and berries. Milk and diluted jelly cube were whisked together and berries at the end too. Served with cream, whick I didn´t want. We don´t have gingernuts for sale here in Finland. If I hadn´t bought them on my last visit to London, I could use my ginger biscuits made with my grandmother´s recipe. Those are my one and only Christmas ginger bread. 

Hugh Fearnley-Whittingstall kirjoittaa kirjassaan, että tämä on retrojälkiruokaa. No, ei meillä Suomessa. Ensimmäisen kerran näin tällaista maitotiivistettä Bognor Regisissä vuonna 1978, kun olin au pairina Simpsoneilla. Siellä sitä käytettiin melko usein, muttei tällä tavalla. Opin tekemään jälkiruokaa maitotiivisteestä, hyytelökuutioista ja marjoista. Maitotiiviste ja hyytelökuutioista liuotettu mehu vatkattiin vaahdoksi ja lopuksi lisättiin marjat. Tämä tarjoiltiin kerman kera, itse en kermaa sekaan kaatanut. Meillä Suomessa ei saa kaupoista näitä kyseisiä inkiväärikeksejä. Jos en olisi ostanut niitä Lontoon reissullani, voisin käyttää tähän isoäidin reseptillä tehtyjä inkivääripikkuleipiä. Ne ovat minulle niitä ainoita ja oikeita joulupipareita.

But back to today´s pudding: a can of condensed milk and some whipping cream were mixed together with lemon zest and lemon juice. Simple as that.  Spoon to bowls or glasses. Leave in fridge to set for 5-6 hours. Crush the biscuits and scatter them on top. Quoting HF-W: "The lemon cuts the intense sweetness of the condenced milk perfectly..." Even me with my stuffy nose I tasted both lemon and ginger biscuits. And that´s great!

Mutta takaisin tämän päivän jälkiruokaan: purkki maitotiivistettä (saa nykyisin lähes joka marketista, kunhan etsii huolella) ja hieman vispikermaa sekoitetaan yhdessä sitruunankuoren ja sitruunamehun kanssa tasaiseksi. Yksinkertaista. Lusikoi kulhoihin tai kuppeihin ja jätä jääkaappiin asettumaan 5-6 tunniksi. Murskaa keksit ja ripottele annosten päälle. Lainaten HF-W:tä: "Sitruuna leikkaa maitotiivisteen voimakkaan makeuden täydellisesti..." Jopa minä tukkoisen nenäni kanssa maistoin sekä sitruunan että inkiväärin. Ja se oli hienoa!

2 kommenttia:

  1. I love the simplicity of this recipe! I can imagine all the flavours work perfectly together.

    VastaaPoista